Belast woningen zwaarder zegt IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) adviseerde pas geleden de Nederlandse overheid om het eigen woningbezit zwaarder te belasten, inclusief de waardestijging. Dit door de woning in box 3 te belasten.

Geplaatst op
zondag 24 oktober 2021

Dit advies voor de woningmarkt is onderdeel van een jaarlijkse rapport dat het IMF maakt over Nederland (en over andere landen). Het IMF vindt dat huizenbezitters al teveel fiscale voordelen hebben ten opzichte van huurders. De ongelijkheid wordt nog vergroot omdat huizenbezitters meer vermogen opbouwen. Vandaar de aanbeveling: belast de eigen woning in box 3. Dat kan dan meer ruimte bieden voor starters op de woningmarkt, omdat zij doorgaans nog geen overwaarde hebben en dan dus minder belasting hoeven te betalen.

Te radicaal
Er kwam wel gelijk veel kritiek op dit advies, dat met name voor woningbezitters met veel overwaarde ongunstig zal uitpakken. Deskundigen wijzen er ten eerste op dat een dergelijke hervorming nogal radicaal is en dat er een grondige hervorming van het belastingstelsel nodig is om dit door te voeren. Ook zouden huizenbezitters met flink wat overwaarde - en dat zijn tegenwoordig miljoenen Nederlanders - tot wel duizenden euro’s jaarlijks duurder uit zijn. Volgens schattingen zou de Belastingdienst dan belasting kunnen gaan heffen over circa € 735 miljard aan extra vermogen.

Ongewenst bijeffect
Deskundigen vinden dus wat het IMF adviseert een te grote stap ineens. Bovendien zeggen ze dat met het belasten van overwaarde er een ongewenste effect optreedt; het vermindert de mobiliteit nog verder. Het volledig afbouwen van de hypotheekrenteaftrek zien deze specialisten als een veel voor de hand liggende maatregel gezien om de woningmarkt vlot te trekken. En zo de ongelijke behandeling van eigen woningbezitters en huurders te verzachten.

« Terug naar het overzicht

Bent u investeerder?

Blijf dan op de hoogte van de nieuwste beleggingen. Eens per maand ontvangt u onze nieuwsbrief.