Biedlogboek voor eerlijker woningverkoop

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil dat makelaars bij de verkoop van een huis gaan werken met een geautomatiseerd biedlogboek. Immers, de laatste tijd waren er berichten dat op de oververhitte huizenmarkt bieden en kopen niet altijd even eerlijk verliep. Met een biedlogboek zouden kopen en verkopen eerlijker en transparanter moeten worden. En kunnen kopers achteraf controleren of het proces eerlijk is verlopen.

Geplaatst op
zondag 21 november 2021

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is voorstander van zo’n biedlogboek. Het is een goed idee om in een oververhitte woningmarkt te kijken hoe het koopproces transparanter en beter kan, vindt de vereniging. De NVM voegt er wel aan toe dat die verplichting alleen zinvol is, wanneer die geldt voor alle makelaars en  niet alleen voor makelaars die zijn aangesloten bij de branchevereniging.

Schijntransparantie
De NVM vind het overigens geen goed idee om de biedingen achteraf voor te leggen aan alle kandidaat-kopers die een bod hebben uitgebracht. Want dat zou een vorm van schijntransparantie opleveren. Immers, zegt de vereniging, iedere transactie is uniek en je moet voorkomen dat kopers het biedlogboek van de ene woning gaan gebruiken als onderbouwing voor een bod op een andere woning. Want dit zou kunnen gaan leiding tot onnodig overbieden. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer deelt die angst van de NVM voor onnodig overbieden niet. Alleen bij een volledig open biedingsproces, zegt hij, is er een risico dat kopers onnodig gaan overbieden, of juist dat de prijzen gedrukt worden.

Makelaar als beëdigd, beschermd beroep
Er zijn trouwens nog meer aanbevelingen om het biedingsproces op de woningmarkt eerlijker te laten verlopen. Zo pleiten sommigen ervoor om makelaar weer een beëdigd, beschermd beroep te maken. In 2001 is de beschermde titel voor makelaars opgeheven, in het kader van deregulering van de markt. Herinvoering zou een preventieve werking kunnen hebben, zeggen meerdere kenners van de markt. Omdat makelaars zich dan weer bewust worden van de regels. En omdat het dan voor henzelf eerder consequenties heeft wanneer ze onrechtmatig handelen.

« Terug naar het overzicht

Bent u investeerder?

Blijf dan op de hoogte van de nieuwste beleggingen. Eens per maand ontvangt u onze nieuwsbrief.