Commercieel vastgoed blijvend minder gevraagd?

De coronacrisis kan blijvend grote invloed hebben op de vraag naar commercieel vastgoed, zoals kantoorruimtes en winkelpanden. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vreest zelfs dat dit de algehele financiële stabiliteit in de wereld kan gaan aantasten.

Geplaatst op
zondag 21 november 2021

Door alle maatregelen en lockdowns in verband met corona staan over de hele wereld veel kantoorgebouwen leeg en kan er tevens een stuk minder op locatie worden gewinkeld. Ook liggen de prijzen voor hotelkamers wegens gebrek aan vraag vaak erg laag. Dit wordt doorgaans gezien als tijdelijke effecten van de coronapandemie, maar volgens het IMF kan de afname van de vraag naar bijvoorbeeld fysieke winkels misschien veel langer gaan duren.

Gevolgen voor financiële stabiliteit
Mensen raken nog meer gewend aan online shoppen en thuiswerken, en dit kan, denkt het IMF, weleens een blijvend effect zijn. Dat kan de vraag naar commercieel blijvend beïnvloeden, met als gevolg dat de prijzen op de vastgoedmarkt flink kunnen gaan dalen. Het IMF is zelfs bevreesd dat dit gevolgen kan hebben voor de financiële stabiliteit. Immers, leningen voor commercieel vastgoed zijn in veel landen goed voor een flink deel van de kredietportefeuilles van banken.

Hypotheeklimieten
Het IMF adviseert nu beleidsmakers om bijvoorbeeld hypotheeklimieten in te stellen, om ervoor te zorgen dat de financiële risico’s rond commercieel vastgoed niet te groot kunnen worden. Verder zouden regelmatige stresstests ervoor kunnen zorgen dat de bankensector sterk blijft. Op basis van die stresstest is namelijk goed te beoordelen of er voldoende geld opzij gezet is als vastgoed opeens een flink in waarde is gedaald.

« Terug naar het overzicht

Bent u investeerder?

Blijf dan op de hoogte van de nieuwste beleggingen. Eens per maand ontvangt u onze nieuwsbrief.