DNB waarschuwt voor onverwachte stijging inflatie

Door de lage rente zijn steeds meer Nederlanders gaan beleggen, op zoek naar een hoger rendement dan de bank nu biedt. Maar scherp oplopende inflatie kan roet in het ogen gooien, zegt Klaas Knot, de baas van de De Nederlandsche Bank (DNB).

 

Geplaatst op
zondag 24 oktober 2021

In september dit jaar is de inflatie in de eurozone opgelopen van 3,0% naar 3,4%, het hoogste niveau sinds 2008. Toch gaat Klaas Knot er vooralsnog vanuit dat de huidige inflatieschok vooral een tijdelijk fenomeen is. Maar Knot zegt er wel bij dat de ‘capaciteit om vooraf in te schatten wat tijdelijke inflatie niet onbegrensd is’. Met andere woorden, ook de hooggeleerden van de Nederlandse centrale bank kunnen de toekomst niet voorspellen. Knot: ‘Er is meer in het inflatieproces dat we niet begrijpen dan dat we wel begrijpen’. Hij verwijst daarbij naar de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen er opeens sprake was van scherp oplopende hoge inflatie en lage groei. En dat begon toen met oplopende energieprijzen, daarvan is nu ook sprake.

Risicovol gedrag
De Nederlandsche Bank maakt zich daarbij zorgen over almaar oplopend koersen op de financiële markten. Beleggers doen er daarom verstandig aan, vindt Knot, om voorbereid te zijn op een onverwachte stijging van de inflatie naar een structureel hoger niveau. Wanneer ze daarmee geen rekening houden, kunnen ze opeens worden geconfronteerd met veranderend beurssentiment en zelfs een ‘schoksgewijze’ beurscorrectie. Gevaarlijk, vindt DNB, omdat door de lage rente beleggers veel risico nemen. En dat risicovolle gedrag is ‘alleen vol te houden bij lage inflatie- en renteniveaus’.

« Terug naar het overzicht

Bent u investeerder?

Blijf dan op de hoogte van de nieuwste beleggingen. Eens per maand ontvangt u onze nieuwsbrief.