Institutionele beleggers winnen op hypotheekmarkt

De afgelopen jaren zijn het met name de institutionele beleggers die de nieuwe hypotheken voor particulieren hebben verstrekt, voorheen waren dat vooral de banken.

Geplaatst op
zondag 21 november 2021

In de afgelopen decennia verliep de groei van de Nederlandse hypotheekschuld grotendeels via banken, schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in een rapportage over de hypotheekmarkt. Maar de laatste jaren groeit de hypotheekportefeuille van banken echter nauwelijks meer. Sinds de huizenprijzen weer gingen oplopen, vanaf 2014, groeide de hypotheekportefeuille van de banken met € 12 miljard.

87% van stijging
Echter, over dezelfde periode nam de hypotheekportefeuille van institutionele beleggers – verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsinstellingen – met € 82 miljard toe. Institutionele beleggers waren daarmee verantwoordelijk voor 87% van de totale stijging van het uitstaand hypothecair krediet aan Nederlandse huishoudens.

Geen nieuw fenomeen
Als gevolg van deze ontwikkeling zagen institutionele beleggers hun aandeel in de uitstaande hypotheken aan Nederlandse huishoudens meer dan verdubbelen, van 10% begin 2014 naar 21% in 2021. Het is trouwens niet de eerste keer dat institutionele beleggers veel hypotheken aan particulieren verstrekken. Zo stond in 1960 de helft van de uitstaande hypotheken op de balans van verzekeraars en pensioenfondsen! Maar daarna nam dit aandeel gaandeweg af ten gunste van banken. Nu is de beweging dus weer de andere kant op, meer hypotheken die bij institutionele beleggers zijn ondergebracht.

« Terug naar het overzicht

Bent u investeerder?

Blijf dan op de hoogte van de nieuwste beleggingen. Eens per maand ontvangt u onze nieuwsbrief.