Onderzoek Autoriteit Consument en Markt naar grondmarkt

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) - een Nederlandse onafhankelijke publieke toezichthouder belast met het toezicht op de mededinging, de telecommunicatie en het consumentenrecht - gaat de werking van de Nederlandse grondmarkt onderzoeken. Er is zorg dat bepaalde grote partijen te veel macht hebben als het gaat om grondposities.

Geplaatst op
zondag 21 november 2021

Het beeld dat de ACM nu heeft van de grondmarkt, is dat er veel onvolkomenheden zijn, die op hun beurt weer van invloed zijn op de woningbouwmarkt. De ACM ziet zelfs patronen waargenomen die kunnen wijzen op misbruik van de markt. Dan gaat het onder andere om het lang braak laten liggen van aangekochte stukken grond. Extra vreemd, zegt ACM, nu er een schreeuwend tekort aan woningen is.

Vervolgonderzoek
De ACM gaat nu vervolgonderzoek doen, om meer inzicht te krijgen in de huidige werking van de grondmarkt. Dat onderzoek kan maanden duren. Als dat afgerond is, weet ACM of er sprake is van bijvoorbeeld mededingingsproblemen, omdat bepaalde partijen te veel macht - lees te veel grondposities - hebben.

Rol gemeenten ook onderzocht
De ACM zal ook kijken naar de rol van gemeenten en provincies, die in sommige gevallen een dubbele pet op hebben: zowel marktmeester als marktspeler. Tevens wil de ACM onderzoeken wat de overheid kan doen om de bouwproductie op gang te helpen.

« Terug naar het overzicht

Bent u investeerder?

Blijf dan op de hoogte van de nieuwste beleggingen. Eens per maand ontvangt u onze nieuwsbrief.