Rente op cryptobeurzen ‘linke soep’

Steeds meer cryptobeurzen - waar je in cryptomunten kunt handelen -  bieden  mogelijkheden om te ‘sparen’ tegen vaste of variabele rentes, die kunnen oplopen tot boven de 10%. Klinkt aantrekkelijk, maar het is wel risicovol.

Geplaatst op
zondag 24 oktober 2021

Het is natuurlijk in het tijdperk van de ultra lage tot zelfs negatieve rente bij de banken aantrekkelijk om op zoek te gaan naar lucratievere mogelijkheden. Cryptoplatformen zoals Binance, BlockFi of Celsius bieden rentes van 2% tot tegen de 10%. Op de Nederlandse vergelijkingssite cryptorentes.com worden rentes op cryptorekeningen zelfs gepresenteerd als alternatief voor sparen.

Geen depositogarantiestelsel
Het grote verschil in risico is dat geld dat je bij een Nederlandse bank spaart tot € 100.000 gedekt is door het depositogarantiestelsel. Geld dat bij een cryptobeurs wordt weggezet, wordt echter niet gedekt door zo’n vangnet van de overheid. Als zo’n forum failliet gaat, is de belegger het geld kwijt.  Bovendien zijn er regelmatig hacks bij cryptobeurzen, waarbij de digitale portemonnees van iedereen worden leeggeroofd.

Valutarisico
Daarnaast krijg je bij sommige cryptobeurzen uitsluitend rente als je je tegoed in andere munten dan de euro aanhoudt, bijvoorbeeld in Britse ponden of Amerikaanse dollars. Dan loop je dus ook valutarisico. Maar belangrijker dan dat is de enorme volatiliteit van veel cryptomunten. Het kan aantrekkelijk lijken om een rente van 5% te ontvangen, maar als je cryptomunten in een dag 20% in waarde fluctueren, wat vaak genoeg voorkomt, schiet je als belegger weinig op met die 5% rentevergoeding.

« Terug naar het overzicht

Bent u investeerder?

Blijf dan op de hoogte van de nieuwste beleggingen. Eens per maand ontvangt u onze nieuwsbrief.