Stijging prijzen koopwoningen en huur in Nederland in de pas

De prijzen van koopwoningen stijgen in Nederland fors, maar de toename is niet veel groter dan de stijging van de huurprijzen. Anders dan elders in Europa, waar koopwoningen vaak veel sterker in waarde toenemen dan de huren stijgen.

Geplaatst op
zondag 24 oktober 2021

De huren in Europa zijn sinds begin 2010 gemiddeld met 16% gestegen, terwijl de huizenprijzen circa 34% hoger liggen. Vooral sinds 2015 gaat het hard elders in Europa, met huizenprijzen die ongeveer twee keer sneller stijgen dan de huren. In Nederland is dat anders, dankzij bovengemiddelde huurverhogingen. De huren zijn met ruim 32% toegenomen, de huizen werden circa 43% meer waard.

Dalende huizenprijzen
Maar in landen als Hongarije, Tsjechië, Frankrijk en Zweden is er een andere situatie. Daar zijn de huizenprijzen in elf jaar tijd veel forser gestegen vergeleken met de huren. In Duitsland - waar veel meer huurbescherming is - is het verschil nog forser: de huizenprijzen stegen bijna vijf keer zo snel als de gemiddelde huur. In landen als Ierland en Finland is het omgekeerd: daar stegen de huren sterker dan de prijzen van koopwoningen. En in Spanje en Italië daalden in die periode zelfs de huizenprijzen.

« Terug naar het overzicht

Bent u investeerder?

Blijf dan op de hoogte van de nieuwste beleggingen. Eens per maand ontvangt u onze nieuwsbrief.