Veel Nederlanders beleggen te risicovol

Veel Nederlanders beleggen te risicovol

Deze groep belegt volgens AFM bijvoorbeeld naar aanleiding van tips op social media, koopt en verkoopt vaak en veel, spreidt de beleggingen onvoldoende en investeert daarnaast substantieel in crypto’s, die enorm in waarde kunnen fluctueren.

1,9 miljoen particuliere beleggers
Door de ultra lage of soms zelfs negatieve spaarrente is het aantal particuliere beleggers sterk toegenomen, van 1,4 miljoen naar 1,9 miljoen huishoudens. Van deze groep belegt nu in totaal 1 miljoen huishoudens op eigen houtje, zonder advies van een bank of vermogensbeheerders. Van die groep heeft volgens de AFM 36% het geld - ook het geld dat ze beleggen - onmiddellijk nodig bij een tegenvaller in de huishoudelijke financiën, zoals een onverwachte vervanging van wasmachine of auto. En daarnaast is er dus die groep van 120.000 beleggende Nederlanders, die extra risicovol belegt. Dit alles vindt de AFM nu extra zorgelijk, omdat ze tekenen van oververhitting bespeurt op de beurzen. Er wordt zelfs de vergelijking gemaakt met een vulkaan waar al ‘een rookpluim uitkomt’: ’maar de bevolking op de hellingen wel het land blijft bewerken omdat de grond er zo vruchtbaar is’.

Beleggingsdiploma
Particuliere beleggers moeten alvorens ze de beurs op kunnen bij brokers digitaal een vragenlijst invullen, om hun kennis te toetsen. AFM wil nu niet pleiten voor een stap verder, hogere toelatingsdrempels: een beleggingsdiploma alvorens je de beurs op kan. Juist ook omdat beleggen een prima manier kan zijn om vermogen op te bouwen. Als je het maar wel een beetje verstandig doet, voegt de toezichthouder eraan toe. AFM gaat nu eerst onderzoeken hoe beleggingsproducten worden aangeboden en of daarbij een realistisch beeld wordt geschetst van rendement en risico’s.

Geplaatst op
zondag 21 november 2021

« Terug naar het overzicht

Bent u investeerder?

Blijf dan op de hoogte van de nieuwste beleggingen. Eens per maand ontvangt u onze nieuwsbrief.